1.Chlorophytum comosum – Хлорофитум
Това прекрасно растение е естествено разпространено в Южна Африка. Максималната му височина е 22-30см, максимална ширина около 25см.През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото полусянка. Изисква умерена въздушна влажност.Полива се обилно през лятото, през зимата по-рядко. Тори се от май до септември, всяка седмица с слаб разтвор течен тор.

 

2. Cineraria cruentus – Цинерария

Родината на това растение е Канарските острови. Достига височина 30-70см и ширина около 40 см. Цъфти от януари до април, във всички нюанси на лилаво и розово. През зимата предпочита непряка слънчева светлина, лятото полусянка. През зимата се полива обилно, особено по време на цъфтежа, през лятото се поддържа влажна почвата. Важно е пръста са е добре дренирана. Тори се от май до септември, на всеки две седмици с слаб разтвор течен тор.

 

3.Codiaeum variegatum pictum – Кротон
Това растение е естествено разпространено в Малайзия. Достига височина до 60см и ширина около 43 см. Предпочита полусянка. Изисква висока въздушна влажност (добре ще е да се пръска с вода 3-4 пъти в седмицата). През лятото се полива обилно и да се дренира добре, зимата почвата се поддържа влажна. Тори се всеки 2-3 седмици, от юни до септември, с слаб разтвор течен тор.

 

4.Coleus blumeii – Копривка
Родината на това растение е остров Ява. Достига височина 30-45см и ширина около 35 см. През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото полусянка. Изисква умерена въздушна влажност.Полива се редовно, почвата трябва да се поддържа влажна и да се дренира добре. Тори се от май до септември, на всеки две седмици с слаб разтвор течен тор. Има сортове с най-различни багри на листата. На снимката са показани няколко примерни.

 

5.Cyclamen persicum – Циклама

Това прекрасно цвете е естествено разпространено в Средиземноморието. Максималната му височина е 23см, максимална ширина около 25см. Цъфти през цялата зима и началото на пролетта, с цикламенорозови или бели цветове.През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото – полусянка. Полива се умерено, водата се налива в подложката, след прецъфтяването се намалява поливането, когато листата пожълтеят се прекратява. Саксията се поставя на хладно място. В края на октомври се полива обилно и грудката се премества в по-голяма саксия.

 

6. Dracena sp. – Драцена
Това прекрасно растение е естествено разпространено в Канарските острови, Гвинея, Заир, Мадагаскар, Камерун. Максималната му височина до 120см. През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото – полусянка.Изисква висока въздушна влажност. През зимата почвата трябва да се поддържа влажна, през лятото се полива обилно, но почвата не трябва да подгизва. Тори се от юни до септември, на всеки две седмици с слаб разтвор течен тор.

 

 

7.Fittonia verschaffeltii – Фитония

Родината на това растение е Колумбия и Перу. Достига височина 7.5-13см. През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото засенчване. Изисква висока въздушна влажност (добре ще е да се пръска с вода 3-4 пъти в седмицата). Полива се редовно, почвата трябва да се поддържа влажна и да се дренира добре. Тори се от май до август, всяка седмица. Има сортове с различни багри на листата.

 

8.Hibiscus rosa – sinensis – Хибискус (Китайска роза)
Това растение е естествено разпространено в Китай. Достига височина до 200см. Цъфти от май до октомври с огненочервени, розови, жълти, оранжеви или бели цветове. Предпочита силна, непряка слънчева светлина. Изисква умерена въздушна влажност. През лятото се полива редовно, зимата почвата се поддържа влажна. Тори се на две седмица, по време на цъфтежа.

 

9.Howea belmoreana – Ховея

Родината на тази палма е остров Лорд Хов. Достига височина до 200см. През зимата предпочита пряка слънчева светлина, лятото засенчване. Изисква висока въздушна влажност. В периода от април до май се полива обилно, а през останалото време умерено. Тори се задължително когато стане невъзможно прехвърлянето в по-голяма саксия. Частично може да се подменя горния почвен слой с по-богата пръст.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This